Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Logo Auto AZ

Hoe zinvol zijn winterbanden? 19-10-2015

Nu het einde van de herfst nadert komt het koude en barre weer er weer aan. Nu is het tijd voor winterbanden. Maar zijn winterbanden wel zo hard nodig als wij allemaal denken? Lees in dit artikel meer over winterbanden.

Winterbanden, wat is een winterband precies?

Winterbanden zijn banden die zo zijn gemaakt dat ze bij een lage temperatuur betere rijeigenschappen hebben dan een zomerband. Dit komt door een andere samenstelling van het rubber en het gebruik van een ander profiel. Winterbanden hebben kleine groeven die water en sneeuw beter kunnen afvoeren. Doordat er minder water en sneeuw in of op de band blijft zitten is er beter contact met het wegdek. Door deze groeven en een zachtere structuur van het rubber zorgen winterbanden voor meer grip op een natte en gladde ondergrond. Hierdoor kunt u met winterbanden veiliger de weg op als het koud en nat is.

 

Waar kunt u een winterband aan herkennen?

Een winterband is te herkennen aan het sneeuwvlokje dat op de buitenkant van de band staat. Ook hebben winterbanden een ander soort profiel in de band. De groeven zijn dieper en grover dan die van een zomerband. Laat u niet verwarren door de aanduiding M+S die ook wel eens op een band staan. M+S staat voor Mud and Snow, deze aanduiding staat op ook all season banden. Je hebt alleen te maken met een winterband wanneer er een sneeuwvlokje op de band staat. Dit symbool mogen fabrikanten alleen gebruiken wanneer deze band voldoet aan de rem- en tractietests . Dit symbool geeft aan dat de band voldoet aan de minimum gestelde eisen voor een winterband.

Voordelen van winterbanden

Door de elastische samenstelling van het rubber onderscheidt een winterband zich van andere banden. Dit verschil is vooral te merken bij temperaturen onder de 7 graden. Bij deze temperatuur hebben winterbanden een beter stuur en weggedrag dan andere banden. Ook verkleinen winterbanden de remweg op een gladde ondergrond tot maximaal 50% ten opzichte van een zomerband. Dit komt voornamelijk door de samenstelling van het rubber en het grovere profiel met brede groeven die water en sneeuw sneller kunnen afvoeren. Als bestuurder heb je hier niet alleen in de winter voordeel van, maar ook in de herfst als het veel regent.